Email

Näkymää Poya Lisalta

Näkymää Poya Lisalta

Toggean Islands in Tomini Golf, Poya Lisa in front of Bomba village lukee hätäisellä käsialalla ruttuisella ja kuluneella paperinpalasella. Kun katseen nostaa paperista aurinko häikäisee silmiä, hiki virtaa ja olkapäitä kirvelee. Kun hetken päästä silmät tottuvat näkemiseen edessä avautuu unenomainen, pieni, täydellinen saari palmuineen ja hiekkarantoineen. Olemme matkustaneet neljä hikistä ja pitkää päivää ja yötä vain yhden satunnaisen matkalaisen sanaan luottaen. Olemme eksyneet Balikpapaniin, lentäneet Sulawesille, istuneet hikisissä, tupakankatkuisissa busseissa yötä myöten kuunnellen ehkä paskinta ikinä tehtyä konemusiikkia sekä polttaneet nahkamme täyteen sullotun reittilautan katolla. Nyt vihdoin silmät lepäävät tässä paratiisissa. Tämän on parasta olla sen arvoista.

Pat

Pat

Ranskalainen Patrick, jonka tapasimme Tip of Borneolla, kertoi meille paikasta Indonesiassa, joka on täydellinen paratiisi. Kaukana kaikesta. Viimeinen ranta. Niin kaukana ettei edes matkapuhelinverkko kanna sinne. Vesi kirkasta kuin vodka, auringon laskut ja nousut kuin maalauksista ja korallit sekä meri täydellisiä. Ja vielä yksi sana, joka meidät lopullisesti päättämään seuraavan legin matkassamme, merikilpikonna.

Snorklausretken puolittaa lounas pienellä saarella

Snorklausretken puolittaa lounas pienellä saarella

Poya Lisan idea on snorklaus ja totaalirentoutuminen. Oma mökki sisävessalla irtoaa alle 15eurolla per pää. Hintaan sisältyy neljä ateriaa päivässä plus venematkat maagisille snorklaus alueille. Kaikki elämä tapahtuu pienellä saarella, jolla mahtuu parhaimillaan asumaan maksimissaan n. 20 asukasta. Juoksevaa vettä ei ole, sähköä saa agrigaatista ilta kahdeksan kahdentoista välillä ja ruokien välissä tarjolla on teetä tai kahvia. Meidän aikaan paikalla oli 6-8 henkeä meidän lisäksi. Niistäkin kolme oli ihmisiä joita tapasimme matkalla, ja Patrickin hehkutuksen takia hekin tulivat katsahtamaan paikan. Muiden muassa aikasemmin esittelemämme Ann tuli mukaan Tentenan kylästä, Sulawesin keskiosasta. Yhteisen ohjelman ja ruokailujen takia porukasta tulee hetkessä kuin perhe. Kulkeminen saarelle ja pois tapahtuu tietenkin veneillä, jollei 1,5 km uiminen Bombaan kiinnosta.

Kun yhteisillallisen jälkeen ilta laskee, kaikki hakeutuvat omiin mökkeihinsä. Me asumme mökissä numero 9, joka on kalliimmassa osassa, korkeammalla itäisessä niemekkeessä. Meidän vieressä, mökissä 10 asuu Ann. Niemekkeen kärjessä oleva mökki 11 oli tyhjänä koko vierailumme ajan. Alhaalla saaren keskiosan puokamassa on halvemmat mökit. Lahden toisella puolen meistä katsottuna läntisessäniemessä on ravintola. Se mikä tekee saaresta mielenkiintoisen on hautausmaa, joka matkailuresorttia ajatellen on aika erikoinen lisäys. Se sijaitsee saaren keskiosassa mökkien 8-6 takana. Neljän minuutin iltakävely ravintolalta mökille saakin lisämaustetta näkymästä pimeälle, kuutamon valaisemalle hautuumaalle.

Myrsky lymyilee taivaanrannassa,

Myrsky lymyilee taivaanrannassa,

Mökit 9-11 katsovat suoraan aavalle merelle. Myrskyjä, jotka tulevat joka yö noin kello kolmen aikaan, vastaan ei ole mitään suojaa. Myrskytuuli repii ja riepotteli mökin banaanilehväistä kattoa ja joka yö saamme päällemme sadevettä. Alkuun myrskyt olivat kammottavia, hurjine tuulineen, salaman iskuineen ja rankkasateineen, mutta viikon päästä olimme jo tottuneet ja osasimme varatua sulkemalla huolellisesti kaikki luukut, jottei niitä tarviste lähteä tuiskuun sulkemaan.

Päivät sujuvat Poya Lisalla leppoisasti. Aamulla herätään kun siltä tuntuu, ja kun ravintolalle jaksaa, saa sieltä aamiaista. Sen jälkeen ohjelmassa on snorklausretki merelle. Tai vaihtoehtoisesti voit hypätä henkilökunnan veneellä Bomban kylää ihmettelemään. Aina voi tietenkin valita läskin tien ja vajota riippumattoon rasvakerrosta kasvattamaan. Aika menee kuin siivillä. Snorklausmatkat ovat loistavia, ja joka reissulla näkee luoja ties mitä kaloja, rapuja ja juttuja. Mitään barracudaa isompaa ei tosin kannata odottaa. Merikilpikonnia ei ole näkynyt, joten Patrick puhui niiltä osin paskaa.

Mutta kiitos kuitenkin Patrickille tästä vinkistä. Ei ihme että hän viihtyi täällä kokonaiset 40 päivää.

Akih noutaa kookos aperitiivit, tulimuurahaisista huolimatta.

Akih noutaa kookos aperitiivit, tulimuurahaisista huolimatta.

Share on Facebook

Kommentoi ihmeessä

Your email address will not be published.

Top