Email

Ann, 80 vuotta.

Ann, 80 vuotta.

“Do you know how to order milk to tea?”. Pienen Tropicana hotellin kuistilla, Indonesian Rantepaolla, aamuauringosta nauttii hieman harmahtanut yhdysvaltalainen leidi. Kielimuuriin törmäys ei johdu kokemuksen puutteesta. Tien päällä on nimittäin vietetty tovi jos toinenkin. 5 vuotta intiassa, useampi afrikassa ja nykyään koti sijaitseee Karibialla. Läpi on koluttu myös koko Etelä Kiinan meri, Australia, Japani, Kiina, Skandinavia ja amerikat.

“My name is Ann” hän esittelee itsensä. Hetken juttelun jälkeen on selvää että tämän 80 vuotiaan rouvan rinkan pohjalla on kokemuksia maailman menosta useammalta vuosikymmeneltä. Hänen edesmennyt miehensä oli rauhanturvaaja ja työn perässä muutettiin maailman eri kolkkiin. Kun lähes 40 vuotta sitten mies menehtyi oli Ann vapaa menemään minne lystäsi, vaikkei elämässä paljon ollut esteitä miehensä eläessäkään.

Ammatiltaan Ann on ammattisukeltaja ja reportteri. Hän silloin tällöin kiroittelee lehtiin matkustusaiheisia artikkeleita. Kaiken hän kirjoittaa käsin, koska liikkuvan elämäsä ansiosta hän ei ole koskaan omistanut tietokonetta, eikä häntä sellaiset kiinostakkaan. Kännykkäkin on liian monimutkainen laite tälle rautaleidille. “I´ll talk to my friends when I see them”. Lapseton Ann sanoo, ja saa meidät ajattelemaan facebookin, sun muiden  somejen ja skypejen tarpeellisuutta. Kaikesta huolimatta hän löytää tiensä maailman kaukaisimpiin nurkkiin yksin.

Sukeltaminen on ollut aina Ann:in intohimo, ja pikkuhiljaa siitä kehkeytyi ammatti. Kaikki alkoi erikoiskalojen myynnistä akvaarioille. Mutta ajan myötä Ann huomasi kuinka paljon riutta kärsii tälläisestä toiminnasta ja alkoi sukeltamaan hummereita. “I had to fight the sea turtles many times over my lobsters”. Harva joutuu työssään uimaan hummerin himoisia merikilpikonnia pakoon, mutta ilmeisesti sekin on mahdollista. Nykypäivänä hummeritkin ovat vähentyneet, joten nyt Ann pääosin, omien sanojensa mukaan, laiskottelee.

Monet luulisivat että Ann on rikas, kun hän pystyy matkustamaan paljon. Mutta ei. Hän työskentelee 4 kk vuodessa saadakseen tarpeeksi rahaa loppu vuoden matkustukseen. Pienet menot takaavat pidemmän matkan. Maailman nykyinen rahatilanne ja dollarin huono kurssi vähentää matkakohteita rajusti. Esimerkiksi Ann:in rakastama Australian Great Barrier Reefin Green Island on saavuttamattomissa. “Ennen Australia oli halpa paikka, kuin myös kiina ja japani. Ja indonesiakin on  kallistunut kamalasti sitten viime käynnin”. Ehkä Kilroy Travelsin slogan Go Before It´s Too Late, onkin enemmän kuin paikkansa pitävä aasian noustessa ja euroopan heikentyessä.

Toivottavasti meillä on mahdollisuus, rahaa ja voimia vielä 80 vuotiaana matkustaa kuin Ann, joka silmät kiiluen suunnitelee jo seuraavaa matkaansa.

Kova mimmi!

 

Share on Facebook

2 mietettä poustista “Ann

  1. Upea Ann!! Onpa ihana kun tapaatte tuollaisia ihmisiä ja kuulette erilaisia elämän kokemuksia. Kyllä molisi hienoa jos vielä 80 vuotiaana olisi tuossa kunnossa.

Kommentoi ihmeessä

Your email address will not be published.

Top