Email

Kaikenlaista kuolemaan liittyvää erikoistapaa se maa päällään kantaa. Indonesian Torajan alueella on yksi näistä erikoistavoista. Ihminen elinaikansa aikana suunnittelee omia hautajaisiaan säästämällä rahaa. Ja kun aika koittaa jatkaa perhe rahan haalimista, kunnes on varaa pitää kunnon pirskeet. Tämän ajan, joskus jopa vuosia, on henkilö “kipeä”. Torajalaset nimittäin uskovat ettei kuolema ole niin äkillinen, vaan pitkään kestävä operaatio jossa henkilö vaeltaa etelään. Kipeälle, meidän länkkäreitten mielestä kuolleelle, rakennetaan oma talo, Tongkonan. Tongkonan tarkoittaa taloa ilman savua koska niissä ei kokata. Kipeän ovelle tuodaan ruokaa ja juomaa, jotta tämä jaksaa tehä, mitä ikinä kuolleet nyt tekevätkään. Tsiish!

Kipeiden taloja

Kipeiden taloja

Henkilön katsotaan kuolleen vasta kun viimeiset, usein päiviä kestävät hautajaiset on vietetty. Silloin kipeä on matkustanut etelän saarelle. Ja toisin kuin meilläpäin, hautajaisissa pidetään hauskaa! On musiikkia, laulua ruokaa ja juomaa. Mitä parempi tyyppi, sitä paremmat bileet. Kaikki on kutsuttu. Ja tässä me astumme kuvaan.

On suuri kunnia kun ihmisiä saapuu suurien matkojen takaa. Ei sen oikeastaan väliä keitä nämä ihmiset ovat, kuhan tulevat. Ja niin kuulimme satunnaisilta kohtaamisilta että hautajaiset on menossa. Nopea tarkistus Indonesialaiseen hautajaisetikettiin ja menoksi. Tärkeintä on viedä lahja omaisille. Veimme tupakkakartongin. Toinen tärkeä on ettei istu Tongkonanin alle, siellä istuu omaiset. Ja ei mustaa päälle.

Kaikki valmiina, intoa puhkuen hyppäämme aamulla vuokra skootterimme selkään. Tunnin ja parin väärän risteyksen jälkeen olemme päässeet juhlapaikalle. Musiikki soi kovalla ja ihmiset pulisevat. Tuo on tongkonan, eli ei sen alle. Ja tupakat läheisille. Nyt nauttimaan juhlahumusta. Tunnelma on kuin kesäfestareilla. Ihmisiä on arviolta 300, lavalla vaihtuvat esiintyjät ja saamme juodaksemme paikallista erikoiskiljua.

 

Tyttöjä Saattueessa

Tyttöjä Saattueessa

Parin tunnin odottelun jälkeen alkaa tapahtua. Jonkunlainen pappi puhuu ja ja perinneasuiset ihmiset ovat kerääntyneet pitkiksi jonoiksi. Tämä on hyvä tilaisuus kuvata. Kohta näemme arkun, jonka perinteet huomioon ottaen tulisi olla jotain mieletöntä. Jännitys tiivistyy. Miltei satapäinen jono alkaa liikkua eteenpäin. Toinen toistaan värikkäämpiä asuja on silmien kantamattomiin. Hetken päästä kuvassa vilahtaa nainen valkoisessa mekossaan. Ja heti perään mies mustassa frakissa. Sulhanen? Morsian? Mitä helvettiä!?! Nämä ovatkin häät. Olemme tulleet väärään paikkaan!

IMG_9716

Pari matkalla alttarille

Yllätyshäistä jatkamme matkaa hautausmaalle, joka on sekin omanlaisensa tapa. Arkut kiinnitetään kallio seinämään. Ja kun arkku lahoaa, putoaa se alas. Ja alhalla voit löytää tuhansien ihmisten jäänteitä. Itse päätimme matkustaa Punta Bunelle, joka on hiljainen ei turistien valloittama paikka. Saimme koko paikan itsellemme.

Arkut veistetään joko sian tai vesipuhvelin pään muotoon. Kyöhimmät perheet säästää rahaa laittamalla useampia samaan arkkuun,

Arkut veistetään joko sian tai vesipuhvelin pään muotoon. Kyöhimmät perheet säästää rahaa laittamalla useampia samaan arkkuun.

Kallo

Kallo

Toinen tapa on tunkea arkku luolaan, jolloin pitää vainajasta teettää replika, eli puunukke, joka laitetaan luolan läheisyyteen vilkuttelemaan.

Kuolleiden näköispatsaita

Kuolleiden näköispatsaita kallio seinämällä

Fiiliksiä hautaluolasta

Fiiliksiä hautaluolasta, tupakkaa annetaan uhrilahjana. 

 

 

Share on Facebook

4 mietettä poustista “Hautajaiset Indonesialaiseen tapaan

  1. Uiui. Siistii,varmaan ihan hyvät kemut! Hyviä kuvia olette ottaneet jälleen. Oliko paljon reissareita muita kuin te?

Kommentoi ihmeessä

Your email address will not be published.

Top