Email

Orang Utan - Oranki

Orang Utan – Oranki

Orang Utan. Viidakon mies. Malesialaisen uskomuksen mukaan Orang Utan oli alunperin laiska ihminen, joka karkasi velvotteita viidakkoon. Siellä hän sai ottaa rennosti ja lepäillä päivät läpeensä. Laiskottelun takia meni ryhti ja koko kroppa alkoi puskea pitkää punaista karvaa. Aikaisemmin tapaamallamme Paulilla ei vielä tälläisiä merkkejä ollut, vaikka hän valitsi Orang Utanin tien.

Oli miten oli. Nyt niitä orankeja ollaan tultu katselemaan Kinabatang joelle syvälle Malesian Sabahin sotaiseen osavaltioon. Seurue on kasvanut kuuteen henkeen kun saimme  mukaamme neljä brittiläistä matkalaista: Andrew (kuvassa etusivulla) ja Carl -mukavat hyönteistutkijat, jotka tekevät kirjaa tapaamistaa eläimistä sekä Jenni ja Michael -rauhallinen hippipariskunta.

“It´s a Jungle out there” lukee Nature Lodgen esitteessä.  Sen voi allekirjoittaa. Nature Lodgeen pääsee näppärästi Sandakanista  muutaman tunnin automatkalla, ja loput matkasta veneellä. Mutta matka kannattaa. Nature Lodgessa keskitytään luontoon, Natureen. Päivä alkaa veneretkellä, jonka jälkeen syödään aamiainen. Sitten on vuorossa viidakko trekki, jonka jälkeen syödään. Sitten taas veneellä joelle, ja illallisen jälkeen on yö kävely viidakossa. Sama toistuu kolmen päivän ajan, ja luontoa näkee taatusti. Sikälimikäli malttaa olla hiljaa, joka ei ollut itsestään selvyys meidän äänekkään seurueen kohdalla.

Aikainen aamu Kinabatang joella

Aikainen aamu Kinabatang joella

Mutta nyt koko seurue on nyt hiljaa. Harvinaista. Normaali oloissa ainakin Andrew on äänekäs. Mutta nyt kaikki pidättää hengitystään. Vain pienen pienet laineet läiskyttää veneen kylkeä vasten aamu usvaisella joella. “Probiscius Monkeys” oppaamme Helson toteaa, ja seureessa hartiat putoavat. Kaikki odottavat näkevänsä orankeja, ja probiscius monkey, eli nenäapina on jo vanha tuttu aikaisemmilta veneilyretkiltä. Matka jatkuu. Näemme rannoilla lepäileviä krokotiileja, useita erinlaisia tukaaneja, käärmeitä, liskoja ja apinoita. Yhdentekevää, odotamme vain näkevämme orankeja, villinä, luonnossa. Olemme aikaisemmin nähneet jopa harvinaisia kääpiönorsuja ja kummituseläimen, mutta orangit olisivat kuin kirsikka kakun päälle.

Pygmi elefantti

Pygmi elefantti

Harmi. Orankeilla ei ole luonnollista vihollista, suurien voimiensa takia. Joten viidakon mies viihtyy viidakon siimeksessä. Tälläkin kertaa. Saaliina on ainoasta makakeja, nenäapinoita ja muita öllimölliäisiä.

Hyvästelemme muun seurueen ja päätämme huijata hieman ja lähdemme kahdestaan parin tunnin päähän Sepilokkiin. Sepilok on orankien kuntouttamiskeskus, joten luulisi siellä törmäävän orankeihin. Alue on valtava, mutta rajoitettu. Orangit ovat myös kasvaneet ihmisten läheisyydessä, joten luonnonoloista ei varsinaisesti ole kyse. Riittää meille!

 

Tarsier - kummituseläin

Tarsier – kummituseläin

Share on Facebook

2 mietettä poustista “Kinabatang

  1. Huimaa! Kääpiöronsuja on vaan joku 1000 maailmassa. Valitsisin sen näkemisen orangin sijaan anytime :) Ihania kuvia kaikissa kirjoituksissa. En malta odottaa että tuutte takas jotta näkee kaikki.

Kommentoi ihmeessä

Your email address will not be published.

Top